Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny pieczony łosoś na szpinaku w cieście francuskiem

Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście

 

  • 270g ciasta francuskiego
  • 400g filetu z łososia bez skóry
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 250g listków szpinaku
  • 250g sera ricotta
  • winiary sosy pomysłowe- koperkowy ze śmietanką do ryby
  • 250ml wody

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez 10 minut. Sos koperkowy Winiary rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Smażymy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty o boku ok 10cm. Resztę ciasta kroimy na 0,5cm paseczki. Na krawędzi każdego z boków kwadratów kładziemy po jednym paseczku. Na środek kwadratów wykładamy szpinak z patelni. Kładziemy po kawałku łososia. Posypujemy pieprzem cytrynowym i przykrywamy pozostałymi paskami z ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.
Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście
Zaczynamy od przygotowania szpinaku na patelni
Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i paseczki
Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście
Na każdym kładziemy szpinak i kawałek łososia
Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście
Wierzch ozdabiamy paseczkami z ciasta francuskiego