Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Łosoś po szwedzku wg Nigelli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zamień prostą sałatkę w wykwintne danie - łosoś wśród zieleni prezentuję się wyśmienicie

Łosoś po szwedzku wg Nigelli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś po szwedzku wg Nigelli

 

  • filet łososia 250g,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • 2 dymki,
  • 2-3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 główki sałaty,
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 80ml śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy. Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki. Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem. Smacznego :)
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę.
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut.
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy.
Łosoś po szwedzku wg Nigelli
Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki.

Tagi:

sałata