Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

SUPERPRZEPIS

Łosoś pod cytrynowym crumble

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki w przygotowaniu, łosoś pachnący cytryną z chrupiącą kruszonką poleca się na lekki obiad lub kolację :)

Łosoś pod cytrynowym crumble Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pod cytrynowym crumble

 

  • 4 filety z łososia (po 150-200 gram każdy )
  • 3-4 łyżki masła
  • ¾ szklanki okruchów z bułki (tylko środek)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 gałązka tymianku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś pod cytrynowym crumble
Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oprószamy sola i pieprzem. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce łączymy ze sobą okruchy z bułki, skórkę otartą z cytryny, parmezan i tymianek.

Wlewamy rozpuszczone masło mieszamy. Łososia układamy na papierze do pieczenia (każdy kawałek osobno).

Na każdy kawałek łososia nakładamy porcję cytrynowej kruszonki i każdy kawałek zawijamy.

Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

Następnie papier odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni (jeśli mamy w piekarniku funkcję grillowania od góry włączamy ją ) i pieczemy łososia jeszcze 5- 8 minut.

Łososia serwujemy z ryżem i ulubioną surówką lub bagietką, smacznego :D

Łosoś pod cytrynowym crumble
Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oprószamy sola i pieprzem.
Łosoś pod cytrynowym crumble
W miseczce łączymy ze sobą okruchy z bułki, skórkę otartą z cytryny, parmezan i tymianek. Wlewamy rozpuszczone masło mieszamy.
Łosoś pod cytrynowym crumble
Łososia układamy na papierze do pieczenia (każdy kawałek osobno). Na każdy kawałek łososia nakładamy porcję cytrynowej kruszonki i każdy kawałek zawijamy.
Łosoś pod cytrynowym crumble
Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

Tagi:

ryba danie