Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny soczysty łosoś teriyaki z quinoa i kiełkami

Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami

 

  • Łosoś teriyaki (2 porcje)
  • 400 g świeżego łososia
  • 4 łyżki sezamu
  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1 szklanka wody
  • garść kiełów (brokuła i rzeżuchy)

 

  • Marynata teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami
Łosoś:

Do miski wlewamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Dodajemy do marynaty umytego, oczyszczonego z ości, wysuszonego łososia i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 - 60 minut.

Wyjmujemy łososia z marynaty, obtaczamy w sezamie i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryba na około 2/3 grubości jest "ścięta", delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie. Na koniec wyłączamy płomień i zostawiamy na chwilę.

Quinoa:

W międzyczasie na małym ogniu w szklance wody gotujemy quinoa. Gdy wchłonie całą wodę, wyłączamy płomień i dodajemy kiełki - mieszamy. 

Smacznego :)
Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami
Łososia marynujemy 30 - 60 minut w chłodnym miejscu
Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami
Łososia obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni
Łosoś teriyaki i quinoa z kiełkami
Łososia podajemy z ugotowaną quinoa z posiekanymi kiełkami