zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2294]

Łosoś w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami to świetne połączenie. Może się skusicie

Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

Łosoś w cieście francuskim

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 plastrów żółtego sera Havarti ( może być inny )

 

  • 6 kawałków świeżego łososia ( filet bez skóry po około 200 g każdy kawałek)
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście francuskim
Wszystkie kawałki łososia należy posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym a potem odstawić na godzinę.

Zamrożony szpinak wrzucić na stopione chwile wcześniej na patelni masło, smażyć do momentu aż się rozmrozi.

Potem dodać do szpinaku przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić wszystko do smaku.

Gotowy szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.

Każde ciasto francuskie pokroić na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.

Potem na każdym łososiu rozłożyć porcje szpinaku i zakryć plastrem sera.

Zawinąć wszystko dokładnie w ciasto i tak powstałe pakunki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ale łączeniem do dołu.

Paczuszki naciąć delikatnie w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Podawać na gorąco.