Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Łosoś w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe i sycące danie na piątkowy obiad.

Łosoś w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście francuskim
Liście szpinaku myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masełko i podsmażamy lekko szpinak. Dodajemy do niego posiekany drobno czosnek i smażymy z dwie minutki. Rozkładamy na blaszce od piekarnika ciasto francuskie (wraz z papierem do pieczenia). Kładziemy na środek łososia. Przyprawiamy go lekko solą i pieprzem.Na rybę układamy szpinak, a potem fetę pokrojoną w kosteczki. Zawijamy wszystko ciastem w wielki pieróg, by nie było nigdzie dziur. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.
Łosoś w cieście francuskim
Podsmażamy posiekany szpinak koniecznie na masełku.
Łosoś w cieście francuskim
Nakładamy wszystkie składniki warstwowo na rybkę.
Łosoś w cieście francuskim
Zawijamy wszystko w ciasto i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.
Łosoś w cieście francuskim
Wyrośnięte wielkie ciacho ze zdrową zawartością.