Koniczyna17

Koniczyna17

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i jednocześnie proste danie kuchni francuskiej, które może być przygotowane nawet dla wymagających smakoszy.Łosoś w cieście francuskim podany na szpinaku ze śmietaną,czosnkiem oraz dodatkiem sera Gorgonzola podkreślającym pikanterię kompozycji

Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej

 

  • 250 gramów filetu z łososia
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gramów sera Gorgonzola
  • pieprz, sól
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, następnie myjemy filety z łososia, doprawiamy pieprzem i solą. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa prostokąty, w które zawijamy łososia, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Następnie kładziemy tak zawiniętego łososia na wysmarowanej masłem lub olejem blasze do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut aż ciasto zarumieni się. 3. W czasie, gdy łosoś piecze się w piekarniku, przygotowujemy sałatkę szpinakową. Podgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni, następnie dodajemy opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym Hortex i mieszamy aż szpinak rozmrozi się, systematycznie dorzucamy na patelnię pokrojony w małe plasterki ser Gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem. 4. Wyjmujemy przygotowaną sałatkę szpinakową na talerz, po wyznaczonym czasie wyjmujemy łososia z piekarnika i kładziemy go na szpinaku. Teraz pozostaje już tylko zjedzenie tej zacnej, francuskiej kompozycji. Smacznego!!!
Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej
Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej
Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej