Strona główna Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Gatita - autor przepisu Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 18
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Kaloryczne danie ale bardzo apetyczne !


trudność: średne
czas:

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • Łosoś - filet świeży - ok. 1/2 kg / bez skóry
  • Szpinak liściasty/ mrożony 1-2 opakowania/wg. uznania
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Ser parmezan - 50 g
  • Śmietana / Jogurt grecki - 2-3 łyżki
  • Ser feta lub mascarpone/ lub twarożek śmietankowy- ok.200g
  • sól i pieprz, zioła / ja dodaję mieszankę ziół do kuchni włoskiej i troszkę suszonych pomidorów z czosnkiem - ilość wg. uznania
  • Ciasto francuskie - 2 płaty

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Łososia skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem, pozostawić go na jedną godzinę w lodówce. Można go zostawić w całości lub pokroić na kawałki. Szpinak rozmrozić, odcedzić na sitku, następnie przesmażyć na 2-3 łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw. Dodać parmezan, wybrany ser oraz jogurt lub śmietanę dokładnie mieszając jeszcze chwilkę podsmażyć. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać roztrzepane jajka/ trochę trzeba zostawić do posmarowania ciasta/ i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim płat ciasta, następnie położyć warstwę szpinaku, na nim łososia i pozostałym szpinakiem przykryć rybkę / trzeba zostawić wokół brzeg ciasta szerokości około 5 cm/ brzegi posmarować jajkiem i przykryć drugim płatem ciasta. Zakleić dokładnie brzegi. Wierzch ciasta naciąć wzdłuż w 3-4 miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ok. 15-20 minut. Smacznego !



Komentarze do Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem (strona 1 z 1)  
www.chochla.com

www.chochla.com
offline

2009-03-05 23:03
znam to bardzo dobrze... i to na pamieć to ulubione danie moej mamy....
Skomentuj
Oceń:
0
Halina Kulik

Halina Kulik
offline

2009-03-13 15:02
ponieważ uwielbiam ryby, szpinak też to bez próby wiem ,że będzie smakowite.Zrobię napewno !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szpinak
Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem Ciasto leśny mech Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem
Lazania ze szpinakiem Szpinak na maśle z czosnkiem niedźwiedzim Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem
Penne ze szpinakiem i pieczarkami Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem Kozie kolanka przekładane szpinakiem
Wiosenne naleśniki z serkiem i warzywami Muffinkowe rabatki Spring Splash Smoothie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane