Strona główna Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Gatita - Przepis na: Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 65
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Kaloryczne danie ale bardzo apetyczne !


trudność: średne
czas:

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • Łosoś - filet świeży - ok. 1/2 kg / bez skóry
  • Szpinak liściasty/ mrożony 1-2 opakowania/wg. uznania
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Ser parmezan - 50 g
  • Śmietana / Jogurt grecki - 2-3 łyżki
  • Ser feta lub mascarpone/ lub twarożek śmietankowy- ok.200g
  • sól i pieprz, zioła / ja dodaję mieszankę ziół do kuchni włoskiej i troszkę suszonych pomidorów
  • Ciasto francuskie - 2 płaty

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Łososia skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem, pozostawić go na jedną godzinę w lodówce. Można go zostawić w całości lub pokroić na kawałki. Szpinak rozmrozić, odcedzić na sitku, następnie przesmażyć na 2-3 łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw. Dodać parmezan, wybrany ser oraz jogurt lub śmietanę dokładnie mieszając jeszcze chwilkę podsmażyć. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać roztrzepane jajka/ trochę trzeba zostawić do posmarowania ciasta/ i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim płat ciasta, następnie położyć warstwę szpinaku, na nim łososia i pozostałym szpinakiem przykryć rybkę / trzeba zostawić wokół brzeg ciasta szerokości około 5 cm/ brzegi posmarować jajkiem i przykryć drugim płatem ciasta. Zakleić dokładnie brzegi. Wierzch ciasta naciąć wzdłuż w 3-4 miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ok. 15-20 minut. Smacznego !


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem (strona 1 z 1)  
www.chochla.com

www.chochla.com
offline

2009-03-05 23:03
znam to bardzo dobrze... i to na pamieć to ulubione danie moej mamy....
Skomentuj
Oceń:
0
Halina Kulik

Halina Kulik
offline

2009-03-13 15:02
ponieważ uwielbiam ryby, szpinak też to bez próby wiem ,że będzie smakowite.Zrobię napewno !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szpinak
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Szpinak na cieplo z żółtym serem Szpinak z jajeczkiem
Naleśniki z farszem szpinakowym Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim
Pierogi ze szpinakiem Gnocchi verdi z groszkiem cukrowym Placki z cukinią, szpinakiem i fetą
Mini sałatki z makaronem, cukinią i szpinakiem Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami Fritata ze szpinakiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane