kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Łosoś w porach i cieście francuskim

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Jest świetne na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia.

Łosoś w porach i cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w porach i cieście francuskim

 

  • 400-500g łososia (w jednym kawałku)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • duży por
  • korzeń pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • suszona natka pietruszki
  • ¼ cytryny
  • płat ciasta francuskiego
  • żółtko jajka
  • płatki papryki/mak/siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania:

Łosoś w porach i cieście francuskim
Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.
Łosoś w porach i cieście francuskim
Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną.
Łosoś w porach i cieście francuskim
Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki.
Łosoś w porach i cieście francuskim
Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”.
Łosoś w porach i cieście francuskim
Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora.