nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki łosoś, a dzięki sezamowi pozostaje soczysty

Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli

 

  • filety z łososia (w zależnosci ile porcji chcemy zrobić)
  • przyprawa fit up do ryb
  • sezam
  • 200 g fasoli białej (porcja dla 2 osób)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki vegety natur
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli
Fasolę zalewamy na noc. Następnego dnia dodajemy 2 łyżki vegety i gotujemy przez ok godzinę (do czasu aż będzie miękka). W tym czasie myjemy łososia i dzielimy go na filety, obieramy ze skóry. Obtaczamy go w przyprawie fit up do ryb, a następnie w sezamie. Na patelni rozgrzewamy olej (oleju tylko tyle, aby patelnie poktyła tłusta powłoka) i smażymy łososia po 3-4 minuty z każdej strony. Fasolę odcedzamy, dodajemy masło, jogurt, majeranek i całość miskujemy na gładką masę. Doprawaiamy pieprzem do smaku.
Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli
Do namoczonej fasoli dodajemy wodę i vegetę
Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli
Łososia dzielimy na części i usuwamy skórę
Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli
obtaczamy w przyprawie fit up, a następnie w sezamie
Łosoś w sezamie z puree z białej fasoli
smażoony łosoś na złoty kolor (sezam sprawia, że łosoś pozostaje soczysty)