MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintny łosoś w cytrynowym sosie. Doskonały w smaku i prosty w przygotowaniu.

Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować tylko kilka minut, żeby był lekko chrupki i nie stracił intensywnego koloru. Odsączyć na sicie. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Masło rozpuścić w rondelku i zeszklić na nim cebulkę. Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. W filiżance wymieszć śmietankę z cytryną. Lekko popieprzyć i dolać do zeszklonej cebulki. Chwilę gotować razem, aż sos lekko się zredukuje, po czym zdjąć z gazu. Łososia opłukać, osuszyć, posolić i popieprzyć. Smażyć z obu stron na oliwie. Po usmażeniu oddzielić skórę i ości. Podzielić łososia na kawałki. Ułożyć na talerzu i polać sosem cytrynowym. Z wierzchu posypać wiórkami startej skórki cytryny. Drugą połowę talerza uzupełnić ugotowanymi brokułami.
Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami
Brokuł gotować krótko w lekko osolonej wodzie
Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami
Cebulkę zeszklić na maśle w małym rondelku
Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami
Śmietankę wymieszać z sokiem z połówki cytryny
Łosoś w sosie cytrynowym z brokułami
Do cebulki dodać śmietankę z cytryną i zredukować

Tagi:

brokuły