Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 363]

Łosoś w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie tylko mięsa dobrze komponują się z owocami, ciekawe połączenia dają także owoce i ryby. Oto propozycja na danie z łososia - łosoś w sosie śliwkowym.

Łosoś w sosie śliwkowym

Składniki:

Łosoś w sosie śliwkowym

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie śliwkowym
Łososia oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, owijamy folią, pieczemy ok. 20 min. w 200 st. C.

Gotujemy ryż.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier trzcinowy, miód, porto, chili, imbir i cynamon. Śliwki z dodatkami podgrzewamy, blendujemy i ponownie podgrzewamy, aż sos się zredukuje. 

Mango i śliwki kroimy w kostkę. Owoce łączymy z rukolą. 

Robimy sos do sałatki: musztardę, oliwę i miód łączymy, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Sosem polewamy sałatkę.

Rybę i ryż polewamy ciepłym sosem, podajemy z sałatką.

Tagi:

danie