LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Łosoś w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na łososia w sosie śmietanowym

Łosoś w sosie śmietanowym

Składniki:

Łosoś w sosie śmietanowym

  • 20 dag filetu z łososia
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 13 dag chudej śmietany
  • 1 łyżeczka szczypiorku pokrojonego na drobno

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie śmietanowym

Opłukać i osuszyć fileta,skropić sokiem z cytryny,posolić i popieprzyć.Włóż rybę do zagotowanego wina i gotuj na małym ogniu,następnie rybę wyłożyć na talerz i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni)Wywar z ryby przecedzić,wymieszać ze śmietaną i wygotować (do połowy objętości na dużym ogniu).Sos doprawić do smaku solą i pieprzem ,posypać pokrojonym na drobno szczypiorkiem i polać sosem śmietanowym.