Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna ryba w pysznym śmietanowym sosie

Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi
Łososia kroję w kawałki. Na patelnię wlewam odrobinę oleju z bazylią i rozgrzewam. Następnie kładę kawałki łososia i obsmażam na rumiano z każdej strony delikatnie je obracając. Śmietankę wlewam do kubka i dodaję po trochu gorącej, przegotowanej wody i mieszam (ok 0,5 szklanki wody) Następnie całość wylewam na patelnie do łososia i mieszam delikatnie. Dodaję również przyprawy. Ja miałam gotową mieszankę ale w jej skład wchodzą suszone pomidory w płatkach, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, czarnuszka i chili. Całość podgotowuję delikatnie mieszając. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewam wody aby był rzadszy i żeby było go więcej. Przygotowanego łososia podaję z kluseczkami ze szpinakiem, na które przepis znajdziecie na moim profilu.
Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi
łososia podsmażam na rozgrzanym oleju z bazylią
Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi
śmietanę mieszam z wodą i dodaję na patelnie z przyprawami
Łosoś w sosie śmietanowym wg Elfi
całość podgrzewam i mieszam aż uzyskamy odpowiednio gęsty sosik