superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Łosoś w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba w zalewie octowej to jedno z dań, które bardzo często gości na naszym stole przy okazji różnych uroczystości rodzinnych.

Łosoś w zalewie octowej

Składniki:

Łosoś w zalewie octowej

 

  • 1 duży filet z łososia ( u mnie ze skórą)
  • mąka do panierki
  • sól
  • 1 butelka octu
  • gorąca , przegotowana woda
  • 2 białe cebule
  •  cukier ( u mnie 2-3 łyżki )
  • olej do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Łosoś w zalewie octowej
Rybę oddzielamy od skóry. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą.

Każdy kawałek łososia obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej ( rzepakowy) i smażymy rybę z każdej strony. Od razu przekładamy do wysokiej miski lub słoików.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do ryby. Dodajemy gorącą wodę i ocet w proporcjach : na 2 szklanki wody przypada 1/2 szklanki octu. Dodajemy w takich proporcjach aż przykryjemy rybę.

Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy cukrem do smaku ( u mnie około 2-3 łyżki ). Odstawiamy najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ryba będzie gotowa.

Tagi:

ryby