Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Łosoś w zielonym chili i szparagami :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tym razem zestawiłam delikatny smak zielonych szparagów z ostrością zielonego chili - a to wszystko z łososiem- pycha .

Łosoś w zielonym chili i szparagami : Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łosoś w zielonym chili i szparagami :

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w zielonym chili i szparagami :
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny, Sosu zielone chili z i 1/2 łyżeczki pieprzu . Filety ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Ze szparagów odciąć końcówki ( tak 1/3 długości ) i obrać obieraczką . Ułożyć w szerokim garnku, zalać woda tak by je lekko zakryła . Osolić wodę szczypta soli i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 5 minut ( zależy od ich grubości ) od zagotowania . Sprawdzić czy są miękkie . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Oprószyć mąką i smażyć łososia na rumiano z obu stron . Podawać z ziemniakami z wody i odcedzonymi szparagami ( wyjmować ostrożnie z wody by się nie połamały ). Wydawało by się , że szparagi i chili to profanacja .Ale przekonałam się już , że wbrew obiegowym opiniom szparagi lubią nutkę ostrości ( np pieprz ).
Łosoś w zielonym chili i szparagami :
Etap 1
Łosoś w zielonym chili i szparagami :
Etap 2