Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W pakiecie delikatny bakłażan, wyraziste pomidory i rozpływająca się mocarella w towarzystwie soczystego łososia.

Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami
Na początku przygotowujemy łososia. Nacieramy go posiekanymi listkami bazylii oraz oregano. Posypujemy solą i układamy na nim plasterki masła. Odkładamy do naczynia żaroodpornego. Bakłażana kroimy na ukos na około 1,5-2 cm plastry. Posypujemy szczyptą soli. Suszone pomidorki kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do nich posiekane listki bazylii oraz posiekany lub wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy. Kroimy mocarellę w cienkie plastry. Plastry bakłażana wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kładziemy na nie mieszankę przygotowaną z pomidorow, czosnku i bazylii. Na wierzch układamy plasterki sera, które rozpłyną się podczas pieczenia. Łososia oraz pakieciki z bakłażana wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie łosoś pięknie się zarumieni dzięki plarterką masła, ale nadal będzie soczysty. Natomiast bakłażan ukryty pod rozpływającą się mocarellą zmięknie. Smacznego
Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami
Na przyprawionego łososia nakładamy płatki masła.
Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami
Bakażana kroimy na 1,5-2 centymetrowe plastry.
Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami
Pomidory suszone, czosnek oraz bazylię siekamy.
Łosoś z bakłażanowymi pakiecikami
Na bakłażanie układamy przygotowaną miesznakę i przykrywamy plastrami mocarelli.

Tagi:

bakłażan