13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Łosoś z Grilla Przekładany Cytryną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na dwie równe porcje. Do małej miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,

Łosoś z Grilla Przekładany Cytryną

Składniki:

Łosoś z Grilla Przekładany Cytryną

 

  • Składniki:
  • 1 duży płat łososia świeżego ze skórą
  • pół cytryny
  • wykałaczki
  • rękaw do pieczenia, bądź folia aluminiowa
  • Marynata:
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • pieprz
  • szałwia
  • tymianek
  • bazylia
  • curry
  • imbir mielony
  • 1 ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z Grilla Przekładany Cytryną
Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na dwie równe porcje. Do małej miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, następnie wyciskamy 1 ząbek czosnku, wsypujemy szczyptę pieprzu, szałwii, tymianku, bazylii, curry i imbiru mielonego i mieszamy. Pierwszy płat łososia kładziemy na folię aluminiową (należy przygotować sobie z folii rękaw do pieczenia), skórą do dołu, a różową część smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Następnie na łososia kładziemy cytrynę (cytrynę należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki). Drugi płat łososia również smarujemy marynatą i kładziemy na 1 płat, teraz należy zaszyć rybę. Wbijamy dookoła wykałaczki. Przygotowanego łososia przykrywamy folią aluminiową, następnie zwijamy po bokach i z przodu tak, aby powstał z folii rękaw do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 2h. Po upływie tego czasu do nagrzanego piekarnika na 200°C (można użyć również funkcji grilla, jeśli ktoś posiada w swoim piekarniku) wkładamy łososia, po 5 minutach temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180°C i pieczemy 45 minut. Rybę zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut.