olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Łosoś z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łosoś przygotowany w warunkach domowych, wymagający jedynie użycia soli, cukru oraz pęczka świeżego koperku.

Łosoś z koperkiem

Składniki:

Łosoś z koperkiem

 

  • 300 gram łososia surowego
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Łosoś z koperkiem
Sól mieszam z cukrem następnie dodaję do soli i cukru posiekany koperek. Całość dokładnie mieszam za pomocą łyżeczki. Na kawałek łososia nakładam połowę koperku połączonego z solą i cukrem. Następnie przykrywam łososia gałązkami kopru i wstawiam do lodówki na 24 h. Wówczas zlewam wodę i ponownie nacieram pozostałą mieszanką. Po 24 godzinach zlewam wodę, opłukuję łososia i kroję na plastry.