misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Łosoś z mandarynką i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymieszać sok mandarynkowy, czosnek, cukier, imbir, sos sojowy, ocet i ....

Łosoś z mandarynką i imbirem

Składniki:

Łosoś z mandarynką i imbirem

 

  • filety z łososia 2-3 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa z oliwek łyżka
  • brązowy cukier 2 łyzeczki
  • imbir starty świeży łyzeczka
  • sos sojowy 1/4 szkl
  • ocet winny 1/4 szkl
  • mandarynki 2 szt

Sposób przygotowania:

Łosoś z mandarynką i imbirem
Z mandarynek otrzeć pół łyżeczki skórki i wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. Wymieszać sok mandarynkowy, czosnek, cukier, imbir, sos sojowy, ocet i wodę, jeśli marynata okaże się za kwaśna, dodać trochę więcej cukru. Filety zalać marynatą, przykryć, odstawić na 60 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, smażyć łososia po 5-7 minut z każdej strony. UWAGA: przed smażeniem rybę oczyścić z kawałeczków imbiru i czosnku. Podawać z grzankami i różyczkami ugotowanego na parze brokuła.

Tagi:

sosy