lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Łosoś z pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łosoś z tagliatelle i sosem pesto

Łosoś z pesto

Składniki:

Łosoś z pesto

 

  • 400 g filetu łososia
  • pół cytryny
  • curry, sól, pieprz, olej
  • sos:
  • świeża bazylia (jedna doniczka)
  • 25g orzeszków ziemnych (obranych)
  • 20 g twardego sera długo dojrzewającego
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z pesto
Rybę oczyścić, wysuszyć i przekroić na pół. Oba kawałki natrzeć solą, pieprzem, curry i skropić sokiem z cytryny. Odstawić. W tym czasie przygotować pesto: Czosnek obrać, drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać czyste i osuszone liście bazylii i zmiksować blenderem, następnie dodać orzechy, ser i dalej miksować jednocześnie małym strumieniem dolewać oliwę. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Łososia smażyć na oleju z odrobiną masła do 4 minut z każdej strony.Usmażonego łososia polać sosem. Podawać z tagliatelle

Tagi:

sery sosy ser