alebabka

alebabka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 2]

SUPERPRZEPIS

Łosoś z sałatą i orzechami pini

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej z porcją soczystych warzyw. Przygotowanie tego dania zajmuje 10 min, jest pyszne!

Łosoś z sałatą i orzechami pini Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś z sałatą i orzechami pini

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z sałatą i orzechami pini
Przygotowanie ryby:

1. Rybę wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby miała temperaturę pokojową.

2. Skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić.

3. Patelnie grillową mocno rozgrzać. Wyłożyć na nią łososia skórą do dołu i smażyć ok 3-4 min zależy od grubości (mój kawałek miał niecałe 4 cm) na średnim ogniu.

4. Łososia przewrócić na drugą stronę i smażyć połowę czasu tego co przedtem.

5. Wyłożyć na talerz i posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.



Przygotowanie sałaty:

1. Sałaty, szpinak i bazylię umyć i poszarpać rękami na mniejsze kawałki.

2. Pomidorki przekroić na pół, por poszatkować dodać do sałaty. Wszystko doprawić sola i pieprzem, skropić oliwą i kremem balsamicznym. Posypać kiełkami rzeżuchy.

3. Orzeszki piniowe podprażyć na patelni i posypać sałatę.
Łosoś z sałatą i orzechami pini
Etap 1
Łosoś z sałatą i orzechami pini
Etap 2
Łosoś z sałatą i orzechami pini
Etap 3