evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Łosoś z salsą pomidorową na szparagach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Co tu dużo mówić,pyszne i już !!!

Łosoś z salsą pomidorową na szparagach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś z salsą pomidorową na szparagach

 

  • 500g łosoś swieży (dwie porcje każda po 250g)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • sok z połowy limetki
  • sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
  • masło do wysmarowania blaszki

 

  • Salsa:
  • 1 duży mięsisty pomidor(ja kupiłam polski z tego sezonu)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 czubata łyżka posiekanej drobniutko natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego rybnego Tao-Tao
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • pieprz świeżo mielony wg.uznania

 

  • Szparagi zielone 10 sztuk
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

Łosoś z salsą pomidorową na szparagach
Z łososia usuwamy skóry,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,oprószamy solą,pieprzem i kropimy sokiem z limetki. Do blendera wrzucamy nać pietruszki i olej wszystko blendujemy. Następnie całą zieleniną smarujemy porcje łososia po wierzchu.Nakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C 20minut (górna półka-grzanie góra) Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw i blanszujemy w wodzie z cukrem około 10 minut (jeśli są młodziutkie nie obieramy ze skórki tylko odcinamy ich końcówki) ---odsączamy i odkładamy. Jak ryba sie piecze robimy salsę.Umytego pomidora kroimy w drobną kosteczkę,cebulkę siekamy drobno.Przekładamy do miseczki,dodajemy sos rybny,natkę,olej i pieprz--mieszamy. Na talerz wykładamy szparagi na nie porcję łososia,polewamy salsą i podajemy z czym kto lubi ja podałam z ryżem :) Smacznego . . . .
Łosoś z salsą pomidorową na szparagach
Z łososia usuwamy skóry,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,oprószamy solą,pieprzem i kropimy sokiem z limetki. Do blendera wrzucamy nać pietruszki i olej wszystko blendujemy.
Łosoś z salsą pomidorową na szparagach
Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw i blanszujemy w wodzie z cukrem około 10 minut (jeśli są młodziutkie nie obieramy ze skórki tylko odcinamy ich końcówki) ---odsączamy i odkładamy.
Łosoś z salsą pomidorową na szparagach
Jak ryba sie piecze robimy salsę.Umytego pomidora kroimy w drobną kosteczkę,cebulkę siekamy drobno.Przekładamy do miseczki,dodajemy sos rybny,natkę,olej i pieprz--mieszamy.