misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Łosoś z ziemniakami i selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z wcześniej przygotowanym puree.....

Łosoś z ziemniakami i selerem

Składniki:

Łosoś z ziemniakami i selerem

 

  • filety z łososia 2-3 szt
  • suche ziarna sojowe 10 dag
  • ziemniaki 4-5 szt
  • woda przegotowana 3 łyżki
  • szczypiorek posiekany 3 łyżki
  • koperek posiekany 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • średni seler korzeniowy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • przyprawa do ryby

Sposób przygotowania:

Łosoś z ziemniakami i selerem
Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić, ostudzić. Dodać 2 łyżki przegotowanej wody i starannie zmiksować. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Dodać łyżkę masła, przygotować puree. Dodać zmiksowaną soję, wymieszać, przykryć, trzymać w cieple. Filety lekko osolić, oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Dodać pozostałe masło, rozpuścić i na gorącym tłuszczu usmażyć rybę. Podawać z wcześniej przygotowanym puree. Przed podaniem posypać posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.