ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Łosoś zapiekany w folii z masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja na podanie smacznego łososia z piekarnika.

Łosoś zapiekany w folii z masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś zapiekany w folii z masłem

 

Sposób przygotowania:

Łosoś zapiekany w folii z masłem
Przepis zawiera składniki na 2 porcje. Każdy kawałek ryby oprószamy solą z obu stron, obsypujemy lekko pieprzem i odkładamy do lodówki. Koperek myjemy i siekamy drobno. Urywamy w kawałki folii aluminiowej. Na kawałku folii układamy rybę. Na rybie kładziemy łyżeczkę masła i obficie posypujemy koperkiem. Folię zawijamy i zapakowane ryby wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach folię rozwijamy i pieczemy rybę jeszcze kilka minut. Smacznego.
Łosoś zapiekany w folii z masłem
Ryby solimy z obu stron. Na folii układamy je skórką do dołu.
Łosoś zapiekany w folii z masłem
koperek nadaje potrawie aromatu i podkreśla charakter ryby.
Łosoś zapiekany w folii z masłem
Zamiast masła roślinnego można użyć zwykłego masła.
Łosoś zapiekany w folii z masłem
Otwarcie folii pod koniec pieczenia jest wskazane, aby nasza ryba lekko się spiekła, a nie tylko zaparzyła w folii.