Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Łowicki tort naleśnikowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Kolorowy i smaczny tort naleśnikowy, syci wzrok i podniebienie.

Łowicki tort naleśnikowy

Składniki:

Łowicki tort naleśnikowy

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka;
  • 400 ml mleka;
  • 25 dag mąki;
  • Olej do smażenia;
  • Szczypta soli;
  • Nadzienie:
  • 1 opakowanie mrożonki warzywnej;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 1puszka groszku; (opcjonalnie);
  • 3 jajka;
  • 1 cebula;
  • 1 słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • 5 dag żółtego sera;
  • Sól, pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Łowicki tort naleśnikowy
Mleko, jajka roztrzepać, dodać mąkę i sól. Masę naleśnikową odstawić na pół godziny, a potem na oleju usmażyć naleśniki. (na tort potrzeba 6 szt.) Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać mieszankę warzywną i smażyć ok. 10 – 15 min. Kukurydzę i groszek osączyć i wymieszać z warzywami. Jajka roztrzepać, dodać do warzyw, doprawić jarzynką, solą, pieprzem i chwilę smażyć ciągle mieszając. Natłuścić tortownicę, położyć naleśnik, posmarować sosem meksykańskim Łowicz, wyłożyć warstwę nadzienia. Ułożyć następną warstwę: naleśnik, sos meksykański, nadzienie. Na ostatni naleśnik położyć ser pokrojony w paski. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i zapiekać 10 -15 min do momentu, aż ser się przyrumieni. Gotową zapiekankę udekorować i podawać z sosem meksykańskim Łowicz.