Patelnia i barchany

  • 2

Pierwsza polska celebrytka kulinarna, autorka bestsellerów, wybitna kucharka i barwna postać XIX-wiecznej Warszawy - Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Patelnia i barchany

"Słychać ją było już od rana" – pisze o niej w książce „Gdzie w Warszawie straszy?” Danuta Szmit-Zawierucha.

"- Weź kopę jaj!
- Dorzuć szczyptę soli!
- Dosyp pół kilo mąki
- Weź żubra, a jak nie masz to wołu, wytnij comber, resztę wyrzuć służbie!”

Piskliwy i przenikiliwy głos Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) niósł się po całej ulicy Królewskiej w Warszawie, przez cały dzień dopingując służbę do ciężkiej pracy w imponującym tempie. Sama pani domu nie była tak żwawa – ważyła ponoć prawie ćwierć tony i poruszała się z trudem. Gdy wsiadała do dorożki „gumy się pod nią uginały”, a nawet konie odwracały głowy, żeby zobaczyć co też za ciężar wiozą. Na piętro kamienicy w której mieszkała musiało ją wnosić trzech dorosłych mężczyzn.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa jest znana ze słynnego poradnika kulinarnego „365 obiadów za 5 złotych”, pierwszej tak popularnej polskiej książki kucharskiej. W ciągu kilku lat książka miała aż 20 wydań! Dzisiaj w cuglach wygrałaby zawody na popularność wśród czytelników z Magdą Gessler, ba! nawet z samym Gordonem Ramsayem!

Pani Lucyna znana była nie tylko z książek – pisała także felietony dla słynnego magazynu „Bluszcz”. Na fali sukcesu stała się popularna, zaczęła bywać w towarzystwie ówczesnej Warszawy, bywano też u niej, a wśród gości jej popularnego salonu byli tacy współcześni jej "celebryci" jak Henryk Sienkiewicz czy Bolesław Prus.

Zainspirowana tymi znajomościami i ona zapragnęła zostać pisarką i pisała wiersze. Wiersze marne i grafomańskie – to ocena samego Prusa. Ale za to jaki pasztet z truflami, jakie wątróbki!

Przepis na Wątróbkę cielęca duszoną