Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Lukier biały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurki i babki posmarowane lukrem wyglądają bardzo ładnie.

Lukier biały

Składniki:

Lukier biały

 

  • 20 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Lukier biały
Przygotować miskę z lodem, wstawić naczynie z białkiem i ubić na sztywno. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i ucierać około 60 minut aż utworzy się gęsta masa, konsystencji kwaśnej śmietany. Do masy dodawać powoli sok z cytryny, kwaśność masy ocenić według własnego smaku. Zimnym lukrem posmarować mazurki, oblać babki wielkanocne i odstawić w chłodne miejsce do zaschnięcia.