usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Lukier miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny, rześki lukier do dekorowania ciast, ciasteczek. Miętowa nuta łagodzi słodycz cukru.

Lukier miętowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lukier miętowy

 

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody zimnej, ale przegotowanej
  • 1 kropla olejku miętowego

 

Sposób przygotowania:

Lukier miętowy
Do małego naczynia (może być naczynie z dziubkiem, wtedy łatwiej będzie się wylewać lukier) wsypujemy cukier puder. Jeśli cukier puder zawiera grudki, to najlepiej przesypać go przez sito. Dodajemy kroplę olejku miętowego i powoli dodajemy wodę (najpierw pół łyżeczki). Mieszamy. Stopniowo dodajemy trochę wody i mieszamy. Im więcej wody dodamy, tym lukier będzie bardziej płynny. Jeśli zdarzy się, że lukier będzie zbyt rzadki, to należy dosypać cukru pudru. Kosztujemy - jeśli za słabo czuć smak miętowy, to można dodać jeszcze kroplę.
Lukier miętowy
Woda, cukier i olejek miętowy... jeśli zbyt rzadki, to dodajemy cukru
Lukier miętowy
Używam takiego olejku, jest bardzo intensywny
Lukier miętowy
Dobrze mieszamy, by nie pozostała żadna grudka