Lukier z całej cytryny... dosłownie!

  • 1

Często wykorzystujemy w kuchni sok z cytryny lub skórkę cytrynową, jednak znaczną cześć cytryny wyrzucamy. Przedstawiam sposób jak wykorzystać cytrynę w całości i nie zmarnować cennych witamin.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lukier z całej cytryny... dosłownie!
fot. Fotolia

Często robiąc lukier do ciast, ciasteczek, czy pierniczków, zamiast wody dodajemy sok z cytryny. A czy próbowaliście wykorzystać do tego całą cytrynę? Pisząc całą cytrynę mam na myśli sok z cytryny , skórkę cytrynową oraz albedo, które często się wyrzuca. Jak to zrobić? Wystarczy cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i wyszorować, następnie wytrzeć dokładnie czystą ściereczką, włożyć do woreczka lub pojemnika i zamrozić.

Wybieramy do tego bardzo świeże i zdrowe cytryny. Jak wiemy, cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, której największa ilość znajduje się w skórce cytryny i albedo. Zamrożona cytryna, a dokładniej skórka i gorzkawe albedo poprzez mrożenie stracą na swej goryczy i chętniej wykorzystamy je w swojej kuchni. Zamrożoną, twarda cytrynę ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem pudrem, wykorzystując cały owoc , dzięki czemu nic nie zmarnujemy, a do tego zyskamy bardziej intensywny zapach i smak lukru niż przy wykorzystaniu tylko soku.

Starta, mrożona cytryna może być też smacznym dodatkiem do wielu potraw. Możemy na przykład wykorzystać ją ścierając na ugotowane lub upieczone ziemniaki tuż przed podaniem. Często dodaję zamrożoną, a następnie startą cytrynę do ciasta drożdżowego, sosów, zarówno deserowych jak i do mięs.

Startą, całą cytryną zastąpimy sok z cytryny, który często dodajemy do pieczonych ryb. Adekwatnie postępuję z limonką. Startej limonki użyłam jako bazy lukru do świątecznych pierników, które smakowały wspaniale i pachniały orzeźwiająco. Pierniczki zniknęły ze stołu już podczas lukrowania.

Zachęcam serdecznie do mrożenia cytryny i wykorzystywania jej całego dobrodziejstwa!

Sprawdź przepis, na wyśmienity lukier cytrynowy >>>