SUPERPRZEPIS

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 38
Lukrowane drożdżówki z mandarynkami Więcej zdjęć (4)

Takie drożdżówki mogła bym jeść codziennie. Najbardziej lubię jeszcze ciepłe podane do mleka. Rewelacja! Gorąco polecam.

Składniki:

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami

CIASTO:

BUDYŃ

DODATKOWO

  • 1 puszka mandarynek w syropie (można użyć także brzoskwini)

LUKIER

  • .2-3 łyżki mleka,
  • Cukier puder (około 4-5 łyżek)

KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami

ETAP 1

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami
Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę

CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.

ETAP 2

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami
W wyciętych bułeczkach wykonujemy wgłębienia

Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.

ETAP 3

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami
W przygotowane wgłębienia nakładamy nadzienie

Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu oraz mandarynek z syropu.

ETAP 4

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami
Ugotowany budyń lekko studzimy

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
Budyń wykładamy na połowie drożdżówki.

ETAP 5

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami
Po nałożeniu lukru drożdżówki studzimy na kratce

MANDARYNKI: Mandarynki odsączmy. Tak przygotowane wykładamy po 2-4 cząstki (w zależności od wielkości) obok budyniu.


LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.


KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.