zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Lukrowane jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, domowe bułeczki z jagodami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Można użyć świeżych jak i mrożonych jagód.

Lukrowane jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lukrowane jagodzianki

 

 

  • Lukier
  • mleko
  • cukier puder
  • ( ilość w zależności od tego jakiej gęstości chcemy lukier uzyskać )

Sposób przygotowania:

Lukrowane jagodzianki
Mleko podgrzać, masło stopić w osobnych naczyniach. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami mleka ( letniego ). Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Potem dodać mleko i zaczyn, wymieszać i na koniec wlać przestudzone masło i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.

Gdy ciasto odchodzi od rąk, umieścić je w misce, zakryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.

Gdy wyrośnie podzielić na 16 części. Lekko spłaszczyć i na środek nałożyć porcje jagód. Formować podłużne bułeczki, układając zlepieniem do dołu.

Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia, potem piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone przestudzić i polać przygotowanym lukrem z cukru pudru i mleka.
Lukrowane jagodzianki
najpierw wyrobic ciasto na jagodowe bułeczki.
Lukrowane jagodzianki
zostawić je do wyrosnięcia czyli podwojenia objetości
Lukrowane jagodzianki
formowac bułeczki i ukladać je na blasze.
Lukrowane jagodzianki
upieczone polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem.