dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lukrowane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne i proste w przygotowaniu pierniczki.

Lukrowane pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lukrowane pierniczki

 

  • 1 1/2 szkl mąki
  • jajko
  • 1/3 szkl cukru
  • 10 dag miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyż przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki
Do rondla wsypujemy cukier. Dodajemy masło, miód i kieliszek wody. Podgrzewając rozpuszczamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy przyprawę do pierników, mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Zagniatamy cisto. Cienką rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek gorącej wody i dokładnie mieszamy. Gotowym lukrem smarujemy ciastka. Smacznego.
Lukrowane pierniczki
Cukier rozpuszamy z masłem, miodem i wodą.
Lukrowane pierniczki
Dodajemy przyprawę do pierników i mąkę i mieszamy.
Lukrowane pierniczki
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciatka.
Lukrowane pierniczki
Wyciętę pirnicki układamy na blaszę wyłożonej papierem do pieczenia.