agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Lukrowane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na pyszne pierniczki mojej mamy

Lukrowane pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lukrowane pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki
Z dwóch łyżek cukru zrobić karmel i zalać 1/8 l wody. Cukier, miód, karmel, przyprawę do pierników, cynamon i kakao zagotować. Odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać masę miodową, sodę, jajko i stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto i odstawić na ok 30 min. Rozwałkować, wykroić pierniczki. Piec ok 15 min w tym 180C. Ozdobić wg uznania
Lukrowane pierniczki
do moich pierniczków użyłam miodu gryczanego(ma charakterystyczny ostry smak) ale każdy inny też się nada
Lukrowane pierniczki
Dodawanie masy miodowej do mąki. W razie konieczności należy dodać więcej mąki
Lukrowane pierniczki
Podczas rozwałkowywania ciasta należy pamiętać o podsypywaniu mąką, po to by ciasto nie przykleiło się do stoły lub wałka