Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lumaconi z pesto i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne i szybkie danie makaronowe z pesto i kurczakiem

Lumaconi z pesto i kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lumaconi z pesto i kurczakiem

 

  • 250 g lumaconi (lub innego ulubionego makaronu)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 0,5 słoiczka zielonego Pesto
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Pomidor, mozzarella i bazylia do podania

 

Sposób przygotowania:

Lumaconi z pesto i kurczakiem
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka, posypać solą i pieprzem. Usmażyć. Wlać śmietankę 30%, dodać zielone Pesto (można oczywiście użyć domowego, ja nie miałam, a z założenia to danie miało być ekspresowe, użyłam gotowego). Zamieszać i dusić 5 minut. W tym czasie na osolony wrzątek wrzucić makaron i gotować 15 minut (na opakowaniu podano czas 15-17 minut, chciałam aby zachował swój ciekawy kształt i był lekko twardy). Odcedzić, nie przelewać zimną wodą!Makaron wrzucić z powrotem do garnka, wlać sos i zamieszać bardzo delikatnie. Nałożyć porcje na talerze, ułożyć przekrojone kuleczki mozzarelli, pomidory i udekorować bazylią
Lumaconi z pesto i kurczakiem
Pierś z kurczaka umyć osuszyć pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić kurczaka posypać solą i pieprzem Usmażyć
Lumaconi z pesto i kurczakiem
Wlać śmietankę 30% dodać zielone Pesto Zamieszać i dusić 5 minut
Lumaconi z pesto i kurczakiem
W tym czasie na osolony wrzątek wrzucić makaron i gotować 15 minut Odcedzić nie przelewać zimną wodą