Lunch Box - Zdrowe przekąski na wynos

Batoniki, chipsy, draże - po te produkty sięgamy najczęściej podczas podróży i wakacyjnych wyjazdów. Jednak z punktu widzenia naszego zdrowia i samopoczucia nie są one najlepszym wyborem. Czym, zatem zastąpić tego typu przekąski? Zdrowy Lunch Box – to jest to!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lunch Box - Zdrowe przekąski na wynos
fot. Informacje prasowe

Dietetycy z Fundacji BOŚ udowadniają, że przekąski mogą być jednocześnie smaczne, zdrowe, a dodatkowo łatwe w przygotowaniu.

Zdrowa alternatywa

Czy znacie dość powszechne zjawisko, które można byłoby nazwać „podróżnym obżarstwem”? Wystarczy zapakować bagaże i dzieci do samochodu i ruszyć w trasę, by po niecałej godzinie wszyscy poczuli się głodni. Co wtedy jemy? Zazwyczaj chipsy, batoniki, draże oraz białe pieczywo z szynką lub serem. Gdy naprawdę zaczyna burczeć nam w brzuchu, zatrzymujemy się na obiad w restauracji typu fast food. Wiecie ile zjedliście kalorii? Zdajecie sobie sprawę, że organizm, zmęczony podróżą i ciągłym siedzeniem został obciążony nadmierną dawką cukru, tłuszczu i soli? Może warto pomyśleć o skomponowaniu zdrowych przekąsek „na drogę”?

tartaletki z bakłażanapasta z bakłażana

Lunch Box jest trendy

- Przygotowanie „Lunch Boxa”, czyli niewielkiego pudełka z posiłkiem, to nic trudnego i wcale nie musi być pracochłonne. Zamiast kanapki z szynką i serem, wystarczy przygotować bułkę z ziarnami i pastą warzywną np. z bakłażana. Do tego jabłko, pokrojoną w paski marchewkę i suszone owoce, które szybko dostarczą nam energii. Do takiego zestawu dołączmy butelkę herbatki owocowej bez cukru – radzi Aleksandra Koper, Specjalista ds. Żywienia w Fundacji BOŚ.

Lunch Boxy można spakować dla całej rodziny na plażę, wspinaczkę w góry, czy wakacyjną podróż samochodem. Jest to zdecydowanie lepszy pomysł od zatrzymywania się w przydrożnej restauracji czy stacji benzynowej.

Przykładowy przepis na potrawę do Lunch Boxa

Kolorowa sałatka z papryki z serem brie

sałatka z serem brie

Sałatka - składniki na 8 porcji:

Składniki:

- po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 3 pomidory
- 15 dag sera typu brie
- czerwona cebula
- 4 ogórki małosolne

Sos:

- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej żółtej papryki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Z papryk wykrój gniazda nasienne, resztę pokrój w cienkie paseczki. Pomidory podziel na ósemki, ogórki posiekaj w kostkę, a obraną czerwoną cebulę pokrój w piórka. Ser pokrój w kostkę. Składniki na sos połącz, dopraw i polej sałatkę. Do lunch boxa oprócz sałatki dodaj: grzankę pełnoziarnistą, owoce letnie (wiśnie, maliny, borówki, porzeczki), a do picia - herbatkę owocową bez cukru.

Na stronie Fundacji aktywniepozdrowie.pl w zakładce „Śniadania na wynos” znajdziemy kilkaset zdrowych alternatyw dla hamburgera, chipsów, hot doga czy nudnej kanapki z jasnego pieczywa. Wszystkie przepisy zostały zbilansowane przez dietetyków i są zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym.

Informacje prasowe