mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Lutenica wersja z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lutenica to kolejny przepis z kuchni bałkańskiej i ulubiony sos mojej rodziny. Robię go dużo, bo zima długa, warzywa drogie wtedy a na szybki obiad albo kolację jest rewelacyjny. Jest pracochłonny ale jak coś jest dobre to trzeba się poświęcić.

Lutenica wersja z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lutenica wersja z marchewką

 

  • Przepis na dużą porcje, lutenice smażę w brytfannie 8 litrowej

 

 

 

 

  • 70 dkg cebuli

 

 

  • 2 papryczki chili

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

 

  • 50 g czubrycy

 

 

  • 1,5 kg marchewki

 

Sposób przygotowania:

Lutenica wersja z marchewką
Pomidory myję i kroję na pół, przekładam do brytfanny i samże na wolnym ogniu około dwie godziny. Następnie przecieram je przez przecierak do garnka. Paprykę, bakłażany myję i układam na blaszkach, od piekarnika. Dokładam czosnek Z tej ilości wyjdą dwie blaszki pełne czyli cały wsad piekarnika. Piekę w temp 180-190 stopni około dwie godziny, jak wkładam do zimnego piekarnika. Warzywa muszą być miękkie, skórka papryki lekko przypalona. Po wyjęciu papryki i bakłażany przekładam do worków foliowych po kilka sztuk do każdego. Zawiązuję i zostawiam do ostygnięcia. Po wyjęciu z worków bardzo łatwo będzie schodzić skórka. Wyjmuję obieram że skóry bakłażany i kroję w kostkę. Paprykę także obieram i pozbawiam nasion. Paprykę płuczę w zimnej wodzie żeby usunąć nasiona które jeszcze zostały. Kroję w kostkę i przekładam do brytfanny razem z bakłażanem.Dodaję chili drobno pokrojone. Marchewkę obieram i gotuję do miękkości kroję w kostkę i dodaje do brytfanny, razem z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, kroję drobno i przesmażam na oleju rzepakowym na osobnej patelni. Następie dodaję do reszty warzyw do brytfanny. Dolewam przecier pomidorowy. Robię to stopniowo, w zależności od tego jaką gęstość ma lutenica i kolor. Smażę tak długo aż będzie miała konsystencję gęstego sosu. Około 30-60 minut. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, czubrycą. cukrem. Sos przelewam do słoików, i pasteryzuję 20 minut.
Lutenica wersja z marchewką
papryka czerwona na blaszcze upieczona w całości
Lutenica wersja z marchewką
bakłażany i czosnek główki na blaszcze upieczone
Lutenica wersja z marchewką
bakłażan i papryka oraz czosnek pokrojony oraz marchewka
Lutenica wersja z marchewką
do awarzyw dodany przecier pomidorowy w brytfannie