Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

M jak miodownik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto, które najlepiej smakuje po dwóch dniach.

M jak miodownik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

M jak miodownik

 

Sposób przygotowania:

M jak miodownik
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, następnie 3 łyżki miodu podgrzane wcześniej z 2 łyżkami mleka oraz całe jajka i 20 dag margaryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy nimi blaszki. Na patelni rozgrzewamy 10 dag margaryny, 3 łyżki miodu i dodajemy posiekane orzechy. Prażymy je kilka minut, po czym masę wykładamy na jeden blat ciasta. Oba blaty pieczemy przez 15- 20 minut w temperaturze piekarnika 170 stopni. Budyń gotujemy na mleku, gdy przestygnie miksujemy pozostałą margarynę z cukrem pudrem i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Masą przekładamy dwa placki ciasta. Placem z orzechami powinien być na górze. Tak przygotowane ciasto najlepiej smakuje około 1- 2 dni po przygotowaniu, nie jest wówczas suche.
M jak miodownik
Przygotowanie orzechów przed ich prażeniem
M jak miodownik
Rozpuszczanie miodu z mlekiem w niedielkim rondelku.
M jak miodownik
Zagniatanie ciasta ze składników podanych wyżej.
M jak miodownik
Rozsmarowywanie masy na blacie ciasta. Przekłądanie ciasta masą.