Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Mac & cheese & szpinak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron z trzema serami i świeżym szpinakiem.

Mac & cheese & szpinak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mac & cheese & szpinak

 

  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki cebuli bardzo drobno pokrojonej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 4 szklanki mleka
  • 4 szkl. świeżego szpinaku, ok 125 g
  • 1 szkl. startego sera cheddar
  • 1 szkl. startego sera gouda wędzonego
  • ok. 110 g sera koziego
  • 400 g makaronu kolanka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mac & cheese & szpinak
W dużym rondlu rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć do miękkości, ok. 5 min. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Dodać połowę mleka i mieszając rozprowadzić mąkę w mleku, dodać resztę mleka, zagotować aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając, ok. 10 do 12 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak pokrojony w 1-cm. paski, zamieszać i dodać sery aż się rozpuszczą i dobrze połączą z sosem. Dodać ugotowany makaron, wymieszać z sosem, spróbować i dodać soli i pieprzu do smaku.
Mac & cheese & szpinak
3 sery to: wędzony ser gouda, ser kozi i cheddar.
Mac & cheese & szpinak
Makaron kolanka i świeży szpinak to mac & cheese & szpinak.