Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki i pyszny makaron w sosie maślanym z nutą pomarańczy świetnie komponuje się ze szparagami, warto spróbować póki sezon na te warzywa, polecam.

Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.

Szparagi myjemy, obcinamy stwardniałe końcówki i obieramy je. Kromy na kawałki – osobno odkładamy główki.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i skórkę z pomarańczy i smażymy 1 minutę. Kiedy czosnek delikatnie się zeszkli dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i podsmażamy je 2-3 minutki. Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i smażymy wszystko razem jeszcze 2 minutki. Dodajemy główki szparagów, wszystko lekko solimy i pieprzymy.

Ma patelnie dodajemy odcedzony makaron i ser parmezan, wszystko starannie mieszamy, nakładamy na talerze i serwujemy.
Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i skórkę z pomarańczy i smażymy 1 minutę
Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami
Kiedy czosnek delikatnie się zeszkli dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i podsmażamy je 2-3 minutki. Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i smażymy wszystko razem jeszcze 2 minutki
Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami
. Dodajemy główki szparagów, wszystko lekko solimy i pieprzymy. Ma patelnie dodajemy odcedzony makaron i ser parmezan, wszystko starannie mieszamy, nakładamy na talerze i serwujemy ;D