andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Maczanka krakowska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karkówka w sosie musztardowym

Maczanka krakowska

Składniki:

Maczanka krakowska

 

  • około1,5kg karczku

 

 

  • Na sos musztardowy
  • 3szklanki bulionu ,najlepiej naturalnego ale moze być również z kostki
  • około 6 łyżek musztardy
  • śmietana 18 % lub 30%
  • łyzka masła (najlepiej klarowanego)
  • pieprz
  • 2łyżki mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Maczanka krakowska
Najpierw przygotowujemy marynatę z soku z cytryny, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku, soli, pieprzu, ziela ang. listka laurowego i miodu-wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy nią karczek na około1 dzień. Na drugi dzień karczek w marynacie wstawiamy do piekarnika na około 1,5 do 2 godzin,na początku pieczemy w tem.200 stopni ,po 20minutach zmniejszamy temperature do 170stopni .Robimy sos musztardowy-bulion z masłem i musztardą ,pieprzymy,zaprawiamy mąka i śmietana. Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem .Jemy z chlebem,lub z ziemniakami. SMACZNEGO!

Tagi:

marynaty sosy