szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Magdalenki z mielonymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierwszy raz robiłam te ciasteczka, a właściwie to mini babeczki. Wyszły pyszne, mąż już zamówił kolejną porcję oblaną czekoladą.

Magdalenki z mielonymi migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Magdalenki z mielonymi migdałami

 

Sposób przygotowania:

Magdalenki z mielonymi migdałami
Masło roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną piane. Następnie do tej piany dodawac po jednym żółtku i łyżce cukru i dalej miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, szczyptą soli oraz zmielonymi migdałami. Powoli dosypywać mąkę do jajek i mieszać. Na koniec dodać roztopione masło, wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Foremki natłuścić i oprószyć mąką. Do foremek nakładać porcje ciasta i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia wydłużyć do 15 minut. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Magdalenki z mielonymi migdałami
Etap 1 Masło należy roztopić i ostudzić
Magdalenki z mielonymi migdałami
Etap 2 Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami
Magdalenki z mielonymi migdałami
Etap 3 Do ubitych jajek dodajemy stopniowo makę
Magdalenki z mielonymi migdałami
Etap 4 Gotowym ciastem napełniamy foremki

Tagi:

jajko jajka