Magnez i jego przyswajanie

Brak magnezu powoduje, że jesteśmy nerwowi, nie możemy się skupić, jesteśmy roztargnieni, szybko zapominamy i wpadamy w złość. Do tego dochodzi drżenie powiek, mrowienie w rękach, nogach oraz skurcze. Czas to zmienić!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Magnez i jego przyswajanie
fot. Fotolia

Magnez możemy dostarczyć w pożywieniu lub dzięki suplementacji. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów złożonych zawierających magnez. Jeżeli brak nam tego składnika, musimy zmienić dietę. Powinien być dostarczany w małych dawkach, w kilku posiłkach - wtedy przyswaja się najlepiej.

Dużo magnezu jest w kakao, czekoladzie gorzkiej, fasoli, maku, szpinaku, grochu, soi, ziarnach zbóż, pestkach dyni, w dzikim ryżu, kaszy i mące gryczanej, w płatkach owsianych, orzechach laskowych i włoskich. Zawierają go także jabłka ze skórą oraz wiśnie, lucerna, mięta pieprzowa i mniszek.

Przyprawy, takie jak: kolendra, lubczyk, majeranek, kminek - również posiadają go w swoim składzie. Znajdziemy go jeszcze w bananach, razowym pieczywie i świeżych warzywach (prawie wszystkich).

Trzeba pamiętać, że samo zjedzenie tych produktów nie sprawi, że będziemy zdrowsi. Magnez zabijany jest przez alkohol, tytoń, tłuszcze oraz niektóre leki. Także dodanie majeranku do tłustego i ciężkiego mięsa za wiele nam nie pomoże.

Warto przegryzać między posiłkami pestki dyni zamiast słodyczy. Dostarczają one 520mh na 100mg produktu. Tak samo polecane są migdały. Magnez w pożywieniu przyswajamy w połowie, dlatego trzeba go łączyć z produktami z witaminą B6 i wapniem.

Witaminę B6 znajdziemy w kaszy jęczmiennej, brązowym ryżu, pomarańczach, bananach, kiwi, brokułach, brukselce i marchewce. Warto łączyć te produkty z tymi bogatymi w magnez, wówczas mamy pewność, że to co dostarczamy naszemu organizmowi zostanie przyswojone w całości.

Wapń znajdziemy w produktach mlecznych i ziarnach sezamu. Stosunek wapnia do magnezu w diecie powinien wynosić 2:1, inaczej zbyt duża ilość jednego z tych pierwiastków może spowodować usunięcie drugiego.

Dowiedz się więcej: Siła magnezu