dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Majerankowa szynka w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczeń pachnąca cebulą, czosnkiem i majerankiem.

Majerankowa szynka w cebuli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Majerankowa szynka w cebuli

 

  • 1, 8 kg szynki bez kości
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Majerankowa szynka w cebuli
Mięso umyłam, osuszyłam, odcisnęłam, a następnie natarłam solą, pieprzem, papryką i suszonym majerankiem. Czosnek i cebulę obrałam i pokroiłam w ósemki. Na dno naczynia żaroodpornego wrzuciłam ¾ pokrojonego czosnku, kilka kawałków cebuli i połowę świeżego majeranku. W następnej kolejności włożyłam do naczynia mięso, a na wierzch resztę czosnku, cebuli i majeranku. Całość skropiłam wrzącą wodą – ok. ½ szklanki - przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piekłam 2 godziny. Po wyjęciu mięsa sos zmiksowałam, pieczeń podałam z kluskami śląskimi.
Majerankowa szynka w cebuli
Część dodatków wrzuciłam na dno naczynia, resztę na mięso
Majerankowa szynka w cebuli
Po upieczeniu wyjęłam mięso i wysuszone badylki majeranku, a resztę zmiksowałam na sos

Tagi:

beza szynka bezy