Majonez

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis banalnie prosty,ale postanowiłam go zamieścić.Wiem ,że mało kto teraz robi majonez,ale czasami gdy jest niezbędny a sklep nieczynny

Majonez

Składniki:

Majonez

 

  • 1 żółtko gotowane
  • 1 żółtko surowe
  • 1/4l oliwy lub oleju
  • musztarda,cukier,sól do smaku

Sposób przygotowania:

Majonez
Ugotowane żółtko rozetrzeć i dodać parę kropel oleju.Następnie dodać surowe żółtko i wolno wlewać resztę oleju nie przerywając ucierania.Na koniec dodać odrobinę musztardy,soli i cukru do smaku.Ot, i cała filozofia.
Dodam jeszcze,że składniki powinny mieć pokojową temperaturę,bo inaczej majonez może się zważyć.