mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Majonez domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty przepis na dobry domowy majonez.

Majonez domowej roboty

Składniki:

Majonez domowej roboty

 

  • 1 jajko sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny)
  • 250 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego, np. słonecznikowego
  • szczypta cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Majonez domowej roboty
W miseczce rozbijam jajko, dodaję cukier, sól, ocet i ubijam na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodaję olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodaję świeżo zmielony pieprz.
Mogę regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Mogę dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli chcemy, aby majonez miał nieskazitelnie gładką strukturę, dodaję drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.

Tagi:

jajko jajka