redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Majonez w 3 ziołowych wariacjach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na 3 różne warianty majonezu ziołowego oraz przepis podstawowy na majonez autorstwa Grzegorza Łapanowskiego.

Majonez w 3 ziołowych wariacjach

Składniki:

Majonez w 3 ziołowych wariacjach

 

  • Majonez podstawowy
  • 1 żółtko
  • 250 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • Majonez pieczonymi warzywami (Dodatki)
  • pietruszka
  • 2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • Majonez z czosnkiem i cytryną (Dodatki)
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/4 pęczka trybuli
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • Majonez z chili i kolendrą (Dodatki)
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 pęczka kolendry

Sposób przygotowania:

Majonez w 3 ziołowych wariacjach
Majonez pieczonymi warzywami


Papryki smarujemy olejem i wkładamy do rozgrzanego do 220*C piekarnika na 15-20min. Po ok.5 minutach do piekarnika wkładamy przeciętą na pół główkę czosnku. Gdy skórka papryki stanie się czarna przekładamy ją do miski, którą zawijamy folią spożywcza (skórka lepiej nam odejdzie), jeszcze gorący czosnek wyciskamy do miseczki i odkładamy na bok do ostygnięcia. Gdy papryka wystygnie obieramy ją ze skórki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przygotowujemy majonez, do miski wrzucamy żółtko, musztardę, sok z cytryny ,cukier i ubijamy na puch . Następnie małym strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając, gdy majonez już zgęstnieje przyprawiamy solą do smaku. Do tak przygotowanego majonezu dokładamy paprykę, czosnek i posiekaną natkę, całość mieszamy.

Majonez z czosnkiem i cytryną


Czosnek wkładamy do rozgrzanego do 200*C piekarnika na ok 8 min, jeszcze ciepły wyciskamy do miseczki i odstawiamy na bok. Z obranej cytryny ścieramy skórkę. Przygotowujemy majonez (jak wyżej). Majonez mieszamy z posiekanymi ziołami, skórką z cytryny i wyciśniętym czosnkiem

Majonez chili, kolendra


Przygotowujemy majonez (jak wyżej), mieszamy z posiekaną papryczką chili i kolendrą.


Przepis : Grzegorz Łapanowski

Fot. Kamil Zieliński


Źródło: http://www.baziolka.pl/m-nasze-przepisy/236-kk-majonez.html