BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 208]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Majonezowa baba Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka baba będzie ozdobą wielkanocnego stołu . Poza tym jest bardzo smaczna , delikatna i wilgotna .Długo nie zagości na stole .

Majonezowa baba Wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majonezowa baba Wielkanocna

Sposób przygotowania:

Majonezowa baba Wielkanocna

Z białek ubijamy sztywną pianę . Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym , dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i majonez . Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek . Zostawiamy 1/4 ciasta , do którego wsypujemy ciemne kakao , mieszamy , aż ciasto będzie jednolitego koloru . Foremkę do babki , smarujemy margaryną , wysypujemy bułką tartą . Na dno wlewamy trochę masy kakaowej , na to masę jasną , znów ciemną i resztę jasnej . Babkę pieczemy w 170 C przez 40-45 minut . Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .