sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Majonezowa babka cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej

Majonezowa babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majonezowa babka cytrynowa

 

  • Składniki na keksówkę 11x30cm:

 

  • 90 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny(bio)
  • Polewa czekoladowa:

 

  • tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady
  • parę łyżek słodkiej śmietanki

 

 

Sposób przygotowania:

Majonezowa babka cytrynowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki.
Majonezowa babka cytrynowa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku
Majonezowa babka cytrynowa
Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez.
Majonezowa babka cytrynowa
Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok.
Majonezowa babka cytrynowa
Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut