Słownik kulinarny

m

Mąka pszenna typ 450 (tortowa)

Mąka pszenna typ 450 (tortowa)
fot. Fotolia
Mąka pszenna typ 450 powszechnie nazywana tortową jest mąką uzyskaną z przemiału pszenicy – zboża znanego już 9000 lat p.n.e. w południowo-zachodniej i środkowej Azji. Pszenica doskonale nadaje się do uprawy szczególnie w strefie klimatu umiarkowanego i zajmuje trzecie miejsce w światowej produkcji zbóż, zaraz po ryżu i kukurydzy.
Mąki znane są praktycznie od czasów kiedy to ludzi nauczyli się je uprawiać. Początkowo sposoby jej uzyskiwania były bardzo pracochłonne np. rozcieranie ziaren na kamieniu. Z czasem rozwój technologii pozwolił na masową produkcję oraz tworzenie różnego rodzaju tych mąk. Już nie tylko w zależności od rodzaju zboża, ale także od rodzaju przemiału.

Zawartość
Mąka tortowa jest koloru białego i charakteryzuje się delikatnością i puszystością. Wynika to z faktu niskiej zawartości składników mineralnych i błonnika. Podczas jej produkcji została ona pozbawiona wielu korzystnych dla zdrowia ludzkiego substancji, które są zawarte w zewnętrznej części ziarna -okrywie owocowo-nasiennej. Do jej powstania została wykorzystane przede wszystkim wewnętrzna część – tzw. bielmo, które jest bogate w węglowodany oraz niewielkie ilości białka. Mąka tortowa zawiera gluten. Oznaczona jest typem 450, co oznacza zawartość popiołu po spaleniu w odpowiedniej temperaturze 100g mąki. Im wyższa zawartość popiołu, tym więcej jest w niej cząsteczek zewnętrznej części ziarna. Można zatem powiedzieć, że im niższy typ mąki, tym mniej zdrowa.

Działanie
Mąka pszenna tortowa jest wysokoenergetyczna ze względu na dużą zawartość skrobi. Powinni unikać jej osoby chore na cukrzycę, a także nie tolerujące glutenu. Warto ograniczyć jej spożywanie w przypadku kiedy mamy tendencje do tycia. Nie oznacza to jednak, że jest bezwartościowa. Można nawet rzec, że jest niezastąpiona w przypadku wypieku ciast.

Zastosowanie
Mąkę tortową stosujemy przede wszystkim do wypieku ciast, biszkoptów, ciast francuskich. Używa  się ją do wyrobu sosów i kruchych produktów cukierniczych.